yt_logo fb_logo instagram_logo

Bolje rišemo z desno

...intuicija ali zavestno uporabljanje kreativne strani možganov?
Članek
Avtorica slike: Sintija Leva Bukovnik
Avtorica slike: Sintija Leva Bukovnik

Ste že kdaj uporabili občutek ...

  • Vrgli na koš in zadeli brez problema, ko pa ste ponovno pristopili k igri in razmišljali, kako ste zadeli prejšnjič, se to ni več zgodilo?
  • Čečkali med telefonskim pogovorom in je nastala fantastična risba – a ko ste se zavestno spravili v to, je nastal zmazek in ena velika frustracija?

Nekateri morda temu fenomenu pravijo začetniška sreča. Dejstvo pa je, da samo bistveno manj razmišljamo/analiziramo v začetku in se bolj zanašamo na intuicijo.

Kaj so pokazale raziskave?

V različnih raziskavah je bilo ugotovljeno, da imajo človeški možgani dva različna sistema delovanja. Ta sta sicer močno povezana med seboj, a v grobem jih ločimo na:   

Sistem 1 ali desna stran možganov. Ta je hitra, intuitivna in iz nje velikokrat izvira tisto, čemur rečemo »naredil sem po občutku«.

Sistem 2 ali leva stran možganov. Ta je racionalna in logična stran možganov, ki je počasnejša in zavestna.In kaj ima vse to z risanjem?

Naši možgani nam pri risanju velikokrat pošiljajo pred-ustvarjene ideje o tem, kako naj bi predmet izgledal. Če vzamemo za primer avto.

Med risanjem nam bodo naši možgani radodarno preposlali informacije, ki jih imajo na voljo. Avto ima 4 vrata in 4 kolesa, je približno kvadrataste oblike ... in to razmišljanje intuitivno prenesemo na papir, brez da bi predmet dejansko opazovali. Ko zaključimo z risanjem in pogledamo predmet, vidimo, da ni neke podobnosti in zaključimo z idejo- jaz ne znam risati.

Dejstvo pa je, da če smo zmožni izklopiti to razmišljanje, lahko na papir bistveno lažje prenesemo dejansko obliko ali pa pridemo do ekstremnih in kreativnih idej.

Preizkusi delovanje svoje leve in desne polovice možganov ob tej vaji

Ideja naše poskusne slike je, da ustvarimo dva identična zrcalna profilna obraza in s tem dobimo končno sliko, ki lahko predstavlja dva obraza ali vazo.

Na desni strani papirja narišemo profil obraza, pri čemer sproti poimenujemo dele, ki jih rišemo (čelo, nos, usta, brada). S tem smo aktivirali levo stran možganov in ta nam pošilja informacije o vtisih, kako izgleda človeški obraz. Ko končamo z desno stranjo se lotimo leve. Da bo naloga točna bo sedaj bistveno lažje, če se osredotočimo na obliko vaze. A to postane neverjetno kompleksna naloga, saj nam možgani neprestano pošiljajo informacije o obrazu in ne o oblikah, kot bi si to želeli. 


Vaza ali obraz?

 V videu si lahko pogledate pristope in nekaj primerov najbolj funkcionalnih vaj, ki sem jih sama implementirala v svojo vsakdanjo risbo.

Za konec meseca pa bom pripravila tudi sklop vaj, s katerimi lahko izboljšaš svojo natančnost in zaznavanje z desno stranjo možganov.

Vaje boste brezplačno konec meseca prejeli v sklopu naših novičk »Iz studijskega dnevnika«

 


VIR1
VIR2

Da ne zamudite izida naših videev, se naročite na naš YouTube kanal Art Studio Dolores.
KONTAKT IN POVPRAŠEVANJE

Dolores Ponoš

Ulica mesta grevenbroich 13

3000 Celje