yt_logo fb_logo instagram_logo

Risanje oči

Kako narisati oči, ki zgledajo resnične?
Članek

Generalno ljudje verjamemo, da so oči najpomembnejši del obraza. Verjetno jih zato pri risanju velikokrat narišemo prevelike v primerjavi s samim obrazom. Verjetno je to zato, ker menimo, da so oči najpomembnejši del slike.  Problem nastane tudi, kadar sta pretiravani velikost in oblika, kar pa velikokrat pelje do nesimetričnosti in posledično vse skupaj hitro izgubi podobnost z realnim videzom osebe. 

Da se takšnim in podobnim napakam izognemo, se lotimo risanja oči tako, da prvotno ustvarimo okvirčke, v katere potem umestimo oči.


Prvi del – risanje okvirja oči

Za oči sama uporabljam t.i. Assaro planer head.Kaj predstavlja planer ?

Se vam zdi morda malo nejasno, kaj sploh je planer in kako je ta uporaben pri risanju? Planer nam omogoča, da kompleksne oblike razdelimo na preprostejše ploskve. Te imamo vsi, le da so pri nekaterih bolj pri drugih pa manj izrazite.Kako ga uporabimo?

Na referenčni fotografiji pošiščemo naše ploskve. Kot že omenjeno, bomo slednje našli pri vsakem, razlikovali se bodo le koti in širina/višina posameznih ploskev in izrazitost.

Sama si jih velikokrat izrišem na referenčni fotografiji in nato iz referenčne fotografije prenesem preproste ploskve na papir.Ni težje, je lažje!

Morda na začetku deluje takšen pristop težji, vendar ni. Saj ne izgubljamo toliko časa s tem, da vse skupaj narišemo in naredimo vsak detajl, potem pa ugotovimo, da smo eno oko narisali previsoko ali preveliko v primerjavi z drugim.

Z risanjem, ki ga sama imenujem od zunaj – navznoter, dosežemo to, da lahko hitreje in lažje zasledimo zelo osnovne napake, še preden se lotimo izrisa detajlov.

 Drugi del

V drugem delu naše risbe se je dobro osredotočiti na bolj detaljne dele očesa. Torej na samo anatomijo očesa in kako se ta anatomija kaže pri osebi, ki jo rišemo (če rišemo po osebi).Oko je zrklo, ki ga obdajata veki, spodaj in zgoraj. Ti veki imata svojo maso in obliko, ki se prilagaja očesu.

 Več o risanju očesa si poglejte v spodnjem videu, kjer najdete tudi več informacij o najpogostejših napakah, ki jih delamo, kadar rišemo oči.
Da ne zamudite izida prihodnjih člankov, se prijavite na prejemanje naših mesečnih novičk.Več videev na temo naših člankov si lahko ogledate na našem YouTube kanalu
KONTAKT IN POVPRAŠEVANJE

Dolores Ponoš

Ulica mesta grevenbroich 13

3000 Celje