yt_logo fb_logo instagram_logo

Razlika med sketch in svinčnik tehniko

Različne tehnike portretov
Portreti in karikature

Detajli
Tehnika svinčnik stremi k maksimalnim detajlom in čim večjemu fotorealizmu. Takšen portret na daleč deluje kot fotografija, ki je ujeta v brezčasnem okolju - tehnika sketch opisuje sliko ravno obratno. Pri sketchu lahko že na daleč zaznamo da gre za narisano sliko, saj je detajlov precej manj, medtem ko pri tehniki svinčnik na daleč tega ne zaznamo. 


Materiali

Sketch portreti so izrisani s kakovostnimi barvicami Caran'd Ache Pablo serije. Izrisani so bolj linijsko in minimalno zasenčeni. Ob koncu se doda tudi nekaj belega pastela za večji efekt 3-dimenzionalnosti. Pri sketch tehniki poleg barvice s katero je portret izrisan lahko izberete tudi barvo ozadja. Portret že na daleč deluje kot umetniška slika, ki s svojim minimalizmom daje vtis modernizma.

Pri ustvarjanju portretov v tehniki svinčnik pa se uporablja celotna paleta svinčnikov, ki zaobsega trdote od 4H – 4B  (ponavadi uporabljam tudi različne serije svinčnikov med seboj Caran' d Ache Technograph in Grafwood). S tem se doseže efekt, ki ga stranke velikokrat opišejo kot: »oseba je tako realna, kot bi stopila ven iz slike in bi se lahko z njo pogovarjal.»

 

 

Čas izdelave, cena in kakovost

Portreti izrisani v sketch tehniki so zaradi svojega minimalizma nekoliko hitreje izdelani. V povprečju traja izdelava A3 formata/1 oseba cca. 2-3 dni

Portreti v tehniki svinčnik vzamejo zaradi izrisov detajlov nekaj več časa. Za isto dimenzijo (a3/1oseba) traja izdelava portreta cca. 4-5dni. Prav zaradi tega so portreti s svinčniki nekoliko dražji kakor portreti v tehniki sketch.

Vsekakor pa med tema dvema tehnikama ni razlike v kakovosti!  Gre le za drugačno tehniko in čas ki ga terja. Lahko bi rekli, da je sketch tisti, ki išče še več poglobljenega znanja iz stališča portretiranja, saj je potrebno z malim opisati čim več. Ujeti podobnost in osebnost posameznika v parih linijah. Svinčnik pa terja ogromno časa, a je rezultat navdušujoča podobnost s fotografijo, ki je ujeta v brezčasju.

Certifikat

Za obe vrste portretov prejmete certifikat, ki bo pospremil vašo sliko skozi čas. Več o certifikatih si lahko preberete tukaj.
KONTAKT IN POVPRAŠEVANJE

Dolores Ponoš

Ulica mesta grevenbroich 13

3000 Celje