Članek

Risanje portreta s kavo- France Prešeren

Združevanje umetnosti s kulturo (pitja kave)
Slovenski kulturni praznik vsako leto obeležuje smrt največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Prešeren je po smrti navdihnil številne slovenske ustvarjalce. Ob letošnjem prazniku sem v njem navdih našla tudi sama.

Ideja o nekoliko drugačnem, retro stilu risanja portretov se je porodila nekaj dni pred praznikom med jutranjo kavico. Ko smo ideje združili, je nastal ta edinstven portret.

O Prešernu in njegovem življenju vemo ogromno; pa vendar nihče ne ve točno, kako je izgledal.
Njegov portret se skozi zgodovino pojavi večkrat, a niti eden ni nastal v času pesnikovega življenja. Prešeren namreč ni hotel pozirati umetnikom v tistem času.

Portreti Prešerna so tako skozi čas nastajali po spominih umetnikov, ki so ga poznali, po opisih njegovih sorodnikov in znancev ter po dejstvih, ki jih poznamo iz njegovega življenja.

Sama sem za referenco vzela portet, ki ga je narisal Franz Goldenstein leto po pesnikovi smrti, ter portret, ki ga je narisal Rudolf Španzel in smo ga občudovali na prejšnjem slovenskem tisočaku.


Prešeren je bil precej nesrečen v svojem zasebnem življenju, saj je bil v ljubezni razočaran kar trikrat, soočil pa se je tudi s smrtjo najboljšega prijatelja.
Te njegove izkušnje so me navdihnile, da sem ga narisala kot človeka z vizijo, ki se je vedno boril proti nečemu in za nekaj. Njegov pogled je herojski, a utrujen od boja z življenjem.Zaradi njegove zgodbe sem mu dodala še rahlo iskrico v očeh.Za konec sem portret dopolnila s kavo, da je dobil tisti pravi, retro izgled, ki si ga naš pesnik zasluži.Končni izdelek me je povsem navdušil in mislim, da je popoln. :)Celoten postopek si lahko ogledate v videu.Da ne zamudite novih zanimivosti na naši spletni strani, se naročite na naše mesečne novičke.

KAKO NAROČITI?
Preverite cenik, postopek naročanja in me kontaktirajte:
Dolores Ponoš ()
CEO
Email   Poklici me  
e-mail: info@portret.si
tel: +386 (0)31 279 765
Sledite nam:
Facebook   Pinterest   Youtube   Instagram

    Logo Do-Ma

© Portret.si | Vse pravice pridržane.
STUDIO DO-MA, Matic Nareks s.p., zastopnik Dolores Ponoš, davčna: 45674680, matična: 6674798000, trr: SI56 1010 0005 3556 411 (BANKA KOPER d.d.)